Suite à l’avant-première en Hongrie du film au festival de Miskolc, Pierre a été invité à retourner en Hongrie pour la sortie nationale dans les salles de cinéma de son portrait hommage à Vilmos Zsigmond qui sortira le 3 novembre dans les meilleurs salles hongroises grâce au distributeur PANNONIA ENTERTAINMENT.

A filmes világ egyik mestere

Pontosan tudom a dátumot is, hiszen nagyon fontos volt számomra, hogy egy fantasztikus operatőrrel, a filmes világ egyik mesterével találkozhatom” – idézte fel Pierre Filmon első találkozását Zsigmond Vilmossal. A francia filmrendezővel, aki Harmadik típusú találkozások Zsigmond Vilmossal című filmjének vetítésére érkezett a miskolci Jameson CineFestre, kulisszatitkokról és Zsigmond Vilmosról beszélgettünk.

Mikor találkozott először Zsigmond Vilmossal? Hogyan emlékszik rá?
Nagyon tisztán emlékszem arra, hogy mikor találkoztam először Vilmossal: 2013. október 20-án. Ahogy látja, pontosan tudom a dátumot is, hiszen nagyon fontos volt számomra, hogy egy fantasztikus operatőrrel, a filmes világ egyik mesterével találkozhatok. Mielőtt személyesen is megismertem volna, már többször beszéltünk, egyeztettünk telefonon, de először Párizsban találkoztam vele, ugyanis megkértem, hogy egy retrospektív vetítés keretében mutassa be két filmjét a Cinema The Grand Action közönségének. A Mennyország kapuja és a Gyilkos túra című alkotásokra esett a választásunk, Vilmos pedig előadást tartott a két film között és elmondta, hogy 1972 óta – mikor a McCabe és Mrs Millert mutatták be John Woolman rendezésében – nem volt nyilvános megjelenése Párizsban. Tehát ő azelőtt, hogy meghívtam, 41 éve jelent meg utoljára a francia közönség előtt.

kultura
Thank you Tóth Eszter
september 19, 2016

Lire l’article original